Salam yer semua...sorry la sebab hanna dah makin jrg update blog hanna memandangkan komitmen kerja yang makin banyak.

143, cintakah? - akan di 'hold'.harap semuanya bersabar.

KP - Hanna akan cuba masukkan n3 seterusnya tapi mungkin mengambil masa juga.

иєω єитʀγ :


Cerpen : Al.Fa

KP : Kali Pertama **new..harap dapat mengubat kerinduan pembaca KP..(de ker org yg baca?hahaha)

Lυν,

♥♥Hαηηα


Saturday, February 7, 2009

Seindah Kasih episod 35


Kereta dipandu selaju mungkin oleh Rizal, ingin segera pulang ke rumah, bimbang kiranya Kasih mendapat tahu hal tersebut dari mulut orang lain. Sesampainya di rumah, dia melihat kereta Kasih tiada di garaj kereta.

‘Kasih….’

Tergesa-gesa membuka kunci rumah…mencari Kasih namun dia hampa.Tiada Kasih yang menyambut kepulangannya. Berlari ke bilik tidur mereka, namun Kasih tetap juga tiada di situ. Terpusing-pusing dia mencari tapi isterinya tetap juga tiada. Matanya tertancap pada kertas kecil yang terlekat di cermin meja solek Kasih.

Kertas kecil tersebut segera dicapai dan dibaca..

Abang..Kasih tak tahu nak kata apa..Segala keputusan pada tangan abang…Biarlah Kasih mengundur diri kerana kepercayaan Kasih sudah dirobek berkali-kali..hingga payah untuk Kasih mengubatinya lagi..Cuma Kasih nak ingatkan abang satu perkara, saat abang menjatuhkan lafaz nikah kat dia, saat itu juga terjatuhnya lafaz cerai untuk Kasih..Maafkan dan halalkan salah silap Kasih selama ini..

Semoga berbahagia bang,
Nur Kasih.


‘Kasih….sayang,jangan tinggalkan abang…’

Rizal mengongoi lemah.. Air matanya mengalir jua..Bukan ini yang dipintanya..Bukan dia pinta pun..rupa-rupanya dia terjatuh jua di dalam perangkap Sasha.

‘Sayang….’

Rizal menyesali dirinya yang terlalu mudah menghulurkan pertolongan.Sungguh dia ingatkan Sasha benar-benar di dalam kesusahan tapi dia yang menjadi mangsa keadaan.

‘Ya Allah….’

Tersedu-sedu menangis di situ. Tiba-tiba mindanya terfikir sesuatu, bingkas bangun menuju almari pakaian mereka. Hanya pakaiannya di situ, tiada lagi pakaian Kasih..

‘Kasih…kenapa tinggalkan abang,sayang…..’

Terjelepok di situ. Pandangan matanya sarat dengan air mata..

‘Sayang……….’

Langkahnya diatur longlai kea rah katil..memeluk erat bantal yang selalu digunakan Kasih..berharap dapat menghidu haruman isterinya di situ.

**

‘Terima kasih, Mal, Mil..’

Sungguh Kasih berterima kasih dengan pertolongan yang dihulurkan dua beradik itu. Macam tahu-tahu saja dia akan membawa diri, mereka menelefonnya menawarkan tempat tinggal dengan ibu angkat mereka yang berada di Selangor.

‘Terima kasih ya..’

Dipandang Jamal dan Jamil yang memandang kasihan dirinya.Cermin mata hitam yang digunanya dibetulkan seketika. Dia tidak ingin menjadi perhatian orang yang lalu-lalang dengan matanya yang sembap…

‘It’s okay Kasih…’

‘A’ah..Kasih okay tak nie?’

Ditahan air matanya supaya tidak mengalir di depan kembar tersebut. Dia tidak ingin mereka bersimpati dengan nasibnya.

‘Kasih baik-baik saja.’

Baikkah begitu kalau dah ketara sangat tak okay sebenarnya..desis hati Jamal.Sasha memang tak pernah mengalah.Dasar perempuan berhati batu betul!Kesian Kasih…

‘Mil dah telefon ibu tadi..Insyaallah, dia akan melayan Kasih dengan baik. Lagipun ibu keseorangan saja.Jadi, Kasih tak payah seganlah..’

Kasih memandang Jamal dan Jamil bersilih ganti sambil mulutnya terus mengucapkan terima kasih.

‘Kasih ada permintaan, boleh kan?’

‘Apanya?’

Serentak Jamal dan Jamil menanya.

‘Kalau ada sesiapa mencari Kasih, jangan beritahu apa-apa ya?’

Kasih memandang lirih kedua-duanya.

‘Ok..’

‘Kalau macam tue, Kasih minta diri dulu.’

‘Drive carefully…panjatkan doa pada-Nya..Insyaallah Kasih akan tenang kerana berdoa pada-Nya merupakan ubat paling mujarab pada segala musibah ini.’

Kasih mengangguk dengan kata-kata Jamil sebelum melangkah ke keretanya. Berharap dia akan menemui ubat kepada kelukaan ini…

6 comments:

  1. isk2...
    sengal btol si sasha nieh..
    meroskkn uma tgge orng jer..
    smbung2..

    ReplyDelete
  2. aduh...sdhnye kasih.....ksian dia...wah hanna..mne dpt idea ni?

    ReplyDelete
  3. hanna..nk lg....sasha ni jht lh...org dh xnk tu dh lh...

    ReplyDelete
  4. kasihhhhhhhhhhhhhhhhh.
    sian nye.
    jamal dh bek.
    asal shasha nie.npe jaat sgt.
    -na'dz

    ReplyDelete

Any comments really appreciated!